Argentyńska yerba mate Nobleza Gaucha Elaborada (z patyczkami)

Argentyńska yerba mate Nobleza Gaucha jest dostępna na rynku yerba mate od wielu lat. Jeśli zastanawiasz się, jakie jest moje zdanie na jej temat i czy chętnie do niej wracam, dowiesz się tego czytając tę recenzję. Tymczasem zapach yerby unosi się poza paczkę więc pora na testy!

Opakowanie Nobleza Gaucha Molienda elaborada z tyłu delikatne zmieniło szatę graficzną na przestrzeni lat. Zmiana polegała na dodaniu informacji o papierze poddającym się recyklingowi przez brak użycia plastikowych warstw.

Susz Nobleza Gaucha Molienda elaborada tuż po otwarciu paczki wydaje się łagodny. Ma w sobie  aromat zieleni, lekko yerbowy i zarazem mało dymny. Po zalaniu niewiele się zmienia, aromaty są bardzo podobne do tych tuż po otwarciu paczki, klasyczne.

Susz zawiera średnią liczbę patyków, a nawet sprawia wrażenie, że jest ich trochę mniej niż w innych argentyńskich yerbach. Ilość pyłu średnia, a cięcie listków mieszane z przewagą tych drobniejszych.

Smak – Nobleza Gaucha po zalaniu ładnie się pieni, ale nie nabiera dużej goryczki. Myślę, że z pewną ostrożnością można ją polecić początkującym, ale raczej do zalewania w temperaturze nie przekraczającej 70 stopni i tylko tym, którzy liczą na tradycyjny smak yerby bez dodatków. Może okazać się dobra również dla tych, którzy szukają trochę mniejszej goryczki niż np. w paragwajskich yerbach.

W smaku określiłbym ją jako łagodną, lekko cierpką (zostaje trochę goryczki na języku) nienachalną i nie wyróżniająca się, nie jest też kwaskowata. Po pierwszych zalaniach czuję dziwny posmak – trudno określić co to takiego, jakby ta „zielenina” pojawiająca się po otwarciu paczki nabierała rozpędu, osobiście jednak wolę bardziej zdecydowane yerbowe smaki. Chciałbym jeszcze dodać, że na przestrzeni ostatnich wypitych paczek Noblezy Gauchy elaborady, smak różnił się pomiędzy paczkami. Poprzednie miały lekki kwaskowy smak, były mniej przyjemne niż ostatnie opakowanie. Co zbiór to może być inaczej, a nie wykluczone, że i w procesie produkcji mogły zajść jakieś lekkie zmiany.

 

Wypłukiwanie: średnie (ok 0.7 l)

Cena: 20– 29 zł

Dostępność: 0.5 kg / 1 kg

Pobudzenie: zostawiam do oceny pijącym. Mnie pobudza na średnim poziomie.

Moja ocena: dobra (4)


Dodatkowe informacje:

Producentem Nobleza Gaucha jest jedna z największych firm wytwarzających żywność w regionie – Molinos Río de la Plata. Powstanie firmy datuje się na 1902 rok, zaś produkcję yerba mate Nobleza Gaucha rozpoczęto w 1940 roku. Jest to również producent znany z produkcji takiej yerba mate jak Cruz de Malta. Jest to także jeden z największych producentów yerba mate.

Prawdopodobnie po wstępnym osuszeniu liści nad ogniem, kolejne już dłuższe suszenie następuje gorącym powietrzem, jednakże nie jest to potwierdzona informacja.