SŁOWNIK – pojęć związanych z yerba mate
Pomysł na słownik nie wydaje się czymś odkrywczym, ale jak wiele osób z nas, wiem jak to jest, gdy zainteresujemy się czymś dla nas ciekawym i najpierw szukamy w Internecie treści na ten temat. Najczęściej pierwszym źródłem są fora tematyczne, gdzie od razu wpadamy w gąszcz informacji niekoniecznie specjalistycznej, ale charakterystycznej dla danego tematu. Tak samo jest w przypadku yerba-mate – niby niewiele potrzeba informacji na sam początek (najważniejsze to jak przyrządzić napar) ale z każdym krokiem na przód zaczynają się pojawiać nowe dla nas określenia. Jest tak też w przypadku yerby gdzie poznamy takie słowa jak np. matero, alpaka, bombilla, palo santo czy currado.
Człowiek zainteresowany zgłębieniem tematu będzie brnął aż wszystko wyjaśni, lecz nie wszyscy tacy jesteśmy i część z nas chce po prostu szybko się dowiedzieć co daje yerba, jak ją zrobić, jak pić i w czym. W tym celu powstał słownik, dla szybkiego wyjaśnienia treści dostępnej także na swiatyerby.pl a bardziej zainteresowanym tematem pozwoli od czegoś zacząć. :- )
– Algarrobo: naczynie do picia yerba mate wykonane z drewna, niekoniecznie jednego gatunku z rodziny Prosopis Alba.
– Alpaka: stop metali takich jak miedź, nikiel i cynk. Często nazwane Nowym Srebrem jako, że naśladuje ten szlachetny metal. Najczęściej służy do wyrobu bombilli i ozdób naczyń (np. wirole tykw)
– Barbacua: yerba mate prażona. Jest zielona w przeciwieństwie do prażonej “Tostado” czyli brązowej, prażonej yerby.
– Boldo: (Boldi folium) krzew lub małe drzewko z którego wykorzystuje się liście do mieszanek yerb. Zioło to poprawia trawienie, wskazane na niestrawność, zaparcia lub skurcze jelit.
– Bombilla: rurka do picia mate, najczęściej wykonana z metalu np. stali nierdzewnej. Najczęściej zakończona sitkiem, które filtruje napar.
– Chá mate: mate saszetkowana (cocido). W Ameryce południowej również określeniem tym nazywa się napoje butelkowane na bazie yerba mate.
– Calabaza: inaczej tykwa (Lagenaria siceraria), naczynie wykonane z owocu tykwy.
– Cedron: werbena cytrynowa, bardzo znane zioło w Ameryce Południowej. Stosowane nie tylko jako dodatek do herbat i yerby ale również w ziołolecznictwie. Ze względu na swój cytrynowy aromat jest bardzo popularnym dodatkiem do yerby na ciepło i na zimno (“terere”).
– Cebador: to tzw mistrz ceremonii, jest nią osoba która przyrządza, zalewa i podaje yerbe.
– Chimarrao: (bardzo) drobno mielona yerba mate pochodząca z Brazylii.
– Compuesta / Con hierbas: yerba z dodatkiem różnych ziół.
– Con Bajo Contentido Polvo: yerba mate z niską zawartością pyłu lub pozbawiona go całkowicie.
– Cocido: yerba mate w wersji saszetkowej.
– Con Palo: z patyczkami, inaczej yerba mate zawierająca drobne patyczki.
– Cosecha Seleccionada: yerba pochodząca z selekcjonowanych zbiorów(nie zawsze), zbierana w określonym czasie bardzo często poddawana dłuższemu procesowi przygotowywania/leżakowania.
– Currado: proces przygotowania naczynia do użytku, najczęściej tykwy.
– Catuaba / Katuava: afrodyzjak pozyskiwany z ciętej kory brazylijskiego drzewa Catuaba. Dodatek do yerba mate.
– Despalada: yerba bez patyczków, najczęściej mocniejsza odmiana. Może zawierać do 10% patyczków.
– Elaborada: inaczej yerba przetworzona, często potoczne określenie na yerbe z patyczkami, nie przekraczającymi 35% objętości paczki, często mniej pobudzająca niż despalada.
– Erva Mate: Brazylijskie określenie na yerba-mate.
– Guampa: jest to naczynie wykonane z bydlęcego rogu jak i(lub?) kopyta, drewna, ceramiki czy stali nierdzewnej, najczęściej przeznaczone do picia yerby na zimno czyli terere.
– Guarana: roślina pnąca, krzew którego owocem jest ziarno o dużej zawartości kofeiny (4-6%).
– Guarani: Indianie Guarani, pierwsi eksploatatorzy yerba mate, dzięki której likwidowali poczucie głodu i zmęczenia, poprawiając przy tym kondycję i wydolność organizmu.
– Lavado: yerba po wielu zalaniach, wypłukana ze smaku (zalana wrzątkiem).
– Limón: cytryna.
– Libre De Gluten: bezglutenowa.
– Manzana: jabłko.
– Mateina: kofeina zawarta w yerba mate.
– Mate: 1. Określenie na napar lub susz (ostrokrzew paragwajski)
- Naczynie do przyrządzania yerby.
– Mate de Leche: yerba mate z mlekiem w wersji na ciepło lub zimno.
– Mate de Ruso: yerba zalewana sokiem np. pomarańczy.
– Mate Dulce: yerba z cukrem.
– Organica: yerba mate organiczna.
– Palo Santo: wiecznie zielone drzewo, wiecznie żywy pień/święty pień. Drewno określane mianem Palo Santo, jest bardzo aromatyczne i często wykorzystywane do produkcji naczyń do yerby oraz w aromaterapii.
– Pampeano: naczynie wykonane z drewna Palo Santo (może być inne drewno lub materiał) wyróżnia się specjalną rynienką i dziurkami w niej. Jest to system zalewania suszu po ściankach naczynia, co ma sprzyjać stopniowemu wypłukiwaniu yerby od samego dna.
– Saborizada: yerba mate aromatyzowana.
– Selecion / Especial / Premium: yerby specjalnie selekcjonowane(nie zawsze, głównie dłużej leżakowane), bardzo często długo leżakujące przed pakowaniem i sprzedażą
– Silueta: (Sylwetka) najczęściej yerba z dodatkiem ziół wspomagających odchudzanie i przemianę materii.
– Sin Humo: yerba mate która nie została poddana procesowi suszenia nad dymem, lecz gorącym powietrzem.
– Suave: łagodne i delikatniejsze gatunki yerby.
– Tykwa: owoc, z którego wykonuje się najpopularniejsze i najbardziej dostępne naczynia do picia.
– Naranja: pomarańcza.
– Sin: bez (np. Sin Palo – yerba mate bez patyczków, lub Sin humo – yerba mate suszona bez dymu)
– Con: z czymś (np. Con Palo – yerba mate z patyczkami)
– Yerba Mate: ostrokrzew paragwajski poddany obróbce w celu przygotowania suszu do spożycia.
– Yerbera: pojemnik do przechowywania yerby.
Super pomysł! Obserwuję bloga 🙂
A jakiś sposób, żeby przejść z kawy na jerbę?? 😀