Recenzja paragwajskiej yerba mate Indega Compuesta natural z dodatkiem ziół

Omawiana dziś yerba mate to produkt firmy Indega. Dokładnie jest to Indega Compuesta, wersja ziołowa z miętą, cedronem i burrito. Dodatki wymieniam z tego względu, że na rynku mamy jeszcze inną ziołową Indegę. Yerbę zamówiłem najpierw w opakowaniu foliowym, być może przez to zapach po otwarciu nie jest taki intensywny jak to bywa czasem w przypadku mocno zbitych yerb zapakowanych jeszcze poza folią w tekturowe opakowanie. Jednak jest wybór i możemy dostać tę yerbę wraz z kartonowym opakowaniem (wychodzi nieco drożej), Poza wersją w foliowym woreczku pokusiłem się również na wersję w kartonie. Zapach z tejże wydaje się odrobinę bardziej intensywny. Jak łatwo zauważyć, na opakowaniu widnieją dwa naczynia do yerba mate, jedno to guampa do tereré (na zimno) i klasyczna tykwa. Idąc tym tropem zrobię yerbę na ciepło i na zimno. 😉

Indega compuesta natural opakowanie foliowe

Sam susz jest w tradycyjnym paragwajskim stylu, czyli sporo pyłu, duża ilość patyków i drobno mielonych listków. Kolorystyka suszu jest żółto-zielona, trafiają się też „świeże” zielone kawałki, być może któregoś z ziół. Odnośnie ziół, trafiają się też większe listki, fajna sprawa rozetrzeć w dłoni np. cedron czy burrito i czuć zapachy niedostępnych w naszych rejonach ziół.

Indega compuesta natural susz

Zioła, które znajdują się w tej mieszance to:

– Mięta pieprzowa – Menta  (Menta Piperita)

– Cedron – Cedrón (Aloysia triphylla)

– Burrito (Aloysia gratissima)

Indega compuesta natural skład

Pierwsze zalania na ciepło są intensywne, czuć yerbę i cierpkość na języku, jednak nie powinna wykrzywiać buzi niedoświadczonym (przynajmniej niezbyt mocno :p). Po wypiciu czuję lekką świeżość na podniebieniu, nie jest zbyt intensywna, ale wyczuwalna. Ogólnie, yerba ta dobrze komponuje się z ziołami, których jest tutaj ponoć ok. 15 %, a więc dużo. Powinien to być dobry wybór dla tych, którzy szukają czegoś ziołowego, jednak wyrazistego w smaku i niezbyt zdominowanego przed dodatki. Moim zdaniem pomimo dużej ilości dodatków ta yerba jest w sam raz. Z czasem smak mate się wypłukuje i dominują zioła. Dzięki dodatkowi mięty i burrito yerba dobrze odświeża nie tylko na ciepło, ale również na zimno, a na zimno to najpopularniejszy sposób picia w Paragwaju.

Na opakowaniu Indegi znajdziemy zapewnienia producenta, iż skład yerby jest całkowicie naturalny bez dodatków esencji

Na opakowaniu Indegi znajdziemy zapewnienia producenta, iż skład yerby jest całkowicie naturalny bez dodatków esencji

 

Tereré (yerba mate na zimno):

Indega Compuesta w formie tereré daje dobre orzeźwienie dzięki 15 % zawartości ziół. Jednak smak oddaje bardzo słabo i wolno. Jest smaczna w tym wydaniu, jednak większa zawartość opakowania została przeze mnie wypita na ciepło.

Indega compuesta natural kartonowe opakowanie

Wypłukiwanie: średnie (ok. 0.7 l)

Cena: 16–25 zł

Dostępność: opakowanie foliowe oraz kartonowe – 0.5 kg

Pobudzenie: zostawiam do oceny pijącym. Na mnie działa umiarkowanie.

Moja ocena: dobra- (4-)