Recenzja rozpuszczalnej yerba mate Pajarito Cocido (Instant)
Pajarito Cocido Tradicional wersja Soluble jest znana u nas jako instant, czyli rozpuszczalna yerba mate. Jest to praktyczne rozwiązanie, szczególnie w takim dniu jak dziś, kiedy nie mogę się napić mate tradycyjnie, z użyciem bombilli i matera. Opakowanie Pajarito Cocido Tradicional (Soluble) w ekonomicznej wersji o wadze 75 g to woreczek z zamykaniem strunowym, co powinno nam pomóc utrzymać świeżość produktu po otwarciu. Stylistyka opakowania jest utrzymana w kolorach znanych z tradycyjnego Pajarito, a więc jest tu czerwień, biel, zieleń, niebieski oraz najważniejsze, czyli logo z ptaszkiem na gałęzi.
W zapachu Pajarito Cocido przypomina kawę zbożową typu „Inka”, którą wielu z was jeśli nie pije teraz, to doskonale zna z dzieciństwa. bardzo przyjemny zapach, jednak po pewnym czasie ulatnia się i pozostaje lekko słodkawa woń, którą znam z Amandy Soluble. Po zalaniu proszku zapach kojarzony przeze mnie z kawą zbożową przestał być tak intensywny, tylko gra gdzieś w tle. Osobom postronnym, które pytałem co im przypomina ten zapach, często kojarzył się z kawą zbożową
Kolor rozpuszczanej mate Pajarito jest brązowy, lekko zółty. Co ciekawe, napar w filiżance staje się ciemny i mętny swoją czernią zupełnie jak kawa.
Smak Pajarito Cocido Tradicional specjalnie mnie nie zaskoczył. Byłem bardzo ciekaw, czy może będzie jakaś różnica w smaku pomiędzy marką Pajarito, a już wcześniej recenzowaną przeze mnie Amandą. Bez dodatków smak jest lekko cierpkawy, cos na wzór niesłodzonej kawy rozpuszczalnej, ale chodzi mi tylko wyłącznie o cierpkość, a nie smak. Jest jakby lekko tekturowo w buzi. Pijąc moje rozpuszczalne Pajarito zastanawiałem się, czy mogłoby być jakimś ciekawym zamiennikiem dla pijących rozpuszczalne kawowe siuśki 😉 Tak jak i przy poprzednio recenzowanej innej yerba mate soluble, tak i przy tej mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że tak. Cała sprawa rozbija się raczej o to, jaką kawę rozpuszczalną ktoś pije i czy korzysta z cukru lub innych dodatków. Jednak rozpuszczalna Pajarito bez dodatków może nie być strzałem w dziesiątkę dla nieprzyzwyczajonego podniebienia do klasycznych smaków bez cukrzenia, ale jeśli już jesteśmy oswojeni z naturalnymi smakami bez ulepszaczy słodzących, to może się okazać dobrym wyborem.
Pajarito Instant z dodatkiem mleka lub śmietanki do kawy:
Pierwsze testy zrobiłem oczywiście bez cukru oraz innych dodatków. Poniżej kilkoma zdaniami opiszę, jak na smak wpłynęła śmietanka do kawy oraz cukier.
Na pierwszy rzut zrobiłem naszą rozpuszczalną yerba mate Pajarito cocido z odrobiną cukru, którego unikam, a nie mam innego zamiennika i powiem Wam, że ta odrobina bardzo fajnie wpłynęła na smak, jest cierpkość i ten specyficzny posmak rozpuszczalnej yerba mate przełamany odrobiną słodkości.
Drugim dodatkiem do Pajarito Cocido Tradicional była śmietanka do kawy. Dodana w małej ilości również fajnie wpłynęła na smak, który zrobił się bardziej kremowy. Myślę, że po zakupie warto testować różne warianty przygotowania. Nie tylko te wymienione, ale także przy produkcji domowych smoothie. Reasumując, jest to produkt instant do szybkiego przygotowania, może być fajnym zamiennikiem rozpuszczalnej kawy, a nawet posłużyć do przygotowywania energetycznych napojów wg własnego uznania. Jak informuje producent, w 2 gramach Pajarito Cocido Tradicional znajduje się ~51 mg kofeiny.
Cena: 28,00–30 zł
Dostępność: szklany słoik 150 g / ekonomiczne opakowanie zamykane strunowo 75 g
Pobudzenie: zostawiam do oceny pijącym. Na mnie działa dobrze.
Rozpuszczalną yerba mate Pajarito Cocido Tradicional, do recenzji dostarczył sklep internetowy http://yerbamate.com.pl/ zajmujący się sprzedażą yerba mate.
Zabrakło mi odniesienia do sposobu parzenia. Zalewane wrzątkiem czy może tak jak przystało na yerbę – nieco chłodniejszą wodą?
No i cena – te 30 zł odnoszą się do opakowania 75g jak rozumiem?
Jestem strasznie ciekaw rozpuszczalnej yerby, nigdy takiej nie piłem. Ale ta cena mnie nieco zniechęca do zakupu szczerze mówiąc. Za te pieniądze wolę kupić sobie normalną yerbę.
No ale kiedyś spróbuję na pewno.
Cześć Thrael, wielkie dzięki za uwagi. Wydawało mi się, że wyszczególniłem iż jest to za 75 g, widocznie przy poprawkach coś zmieniłem… 😉 Sposób parzenia jest taki jak przy porównywanej rozpuszczalnej kawie, czyli wrzątkiem. Oczywiście możesz również zrobić w innej temp. Oraz przygotować alternatywnie, czy to jako shake, smoothie lub napój energetyczny.
Zdradź mi gdzie mieszkasz za pomocą FB lub wiadomości e-mail, a może będę mógł Ci dostarczyć próbkę.
Nie tylko wrzatkiem, ale takze na zimno rozpuszczalna yerba jest fajna. Tu przepis z Brazylii:
1 litter of water
some rocks of ice
4 table spoon of mate (but this you can include as you want)
5 tea spoon of sugar (but this you can include as you want)
lemon juice (if you want).
Mix it up and drink, his is the basic one, but you can include a little bit of lemon juice, Brazilian drink a lot of it.